kiekes Photo Vision
Voormalig Suiker Unie terrein "De Jungle van Groningen"
UNDER CONSTUCTION !!!!!! Wordt aan gewerkt !!!!! John Rozema
Groningen, ooit de grootste suikerstad van Europa kreeg op 16 januarie 2008 het nieuwsbericht dat de Suiker Unie in de stad werd gesloten. Een politieke beslissing die zowel bij de medewerkers van de fabriek als bij de proviciale en gemeentelijke bestuurders een grote schok teweeg bracht De mooie "Wolkenfabriek" van de stad ging dicht

 

Paul schwirtz

Voormalig plantmanager SUGRO

Dit is de oorspronkelijke oude schoorsteen die niet meer als zodanig werd gebruikt. Omdat de schoorsteen destijds door slecht onderhoud op instorten stond werd het in de (naar ik meen) in de 90er jaren voor meer dan de helft ingekort. Het industriele erfgoed wat er nu nog staat, en is, over gebleven, is dus een zwakke afgietsel van het ooit zo statige beeld bepalende monument van toen

De wolken fabriek produceerde eind campagne 2007 de laatste wolken.... Verzadigd met tranen

En nu...Nu zijn er alweer 8 jaren voorbij gevlogen. Hoogste tijd om weer eens op "Strooptocht" te gaan, en een kijkje te nemen, "Kijkje"...? Dat 'kijkje' heeft tot dusver drie (3 !) prachtige dagen in beslag genomen, Omdat het een prachtige zonnige herfstdag was, besloot ik om via de stalen bruggen een rondje vloeivelden te doen, een wandeling van een half uurtje, drie kwartier ? Nou vergeet het maar. Met de fotocamera voor het grijpen ben ik die dag tot aan de 'Tocht' gekomen ter hoogte van waar vroeger o.a de (afgewerkte) olie opslag, de zoutzuur tank, en het bouwvallige huisje dat werd bewoond door het echtpaar 'Piepstra'. Er staat werkelijk niets meer, behalve het pomphuisje van de PWS (Provinciale Waterstaat). Zelfs de pulploods is in het niets opgelost.

Het verleden is niet meer zichtbaar. Het geluid van de stilte is overdonderend ....

Eigelijk begint hier de 'Jungle' of liever gezegd "De Rimboe". Een schitterend natuur gebied, die mijn hart sneller deed kloppen, bijna midden in de stad Groningen. Hier liggen nog de vloeivelden. cq de tarra berging, en de water zuivering. Teminste wat er nog van over is. Het hele gebied is overwoekert met planten bomen en struiken. Hier heerst een flora en fauna die zeldzaam is in dit werelddeel. De fotos hier onder geven je een indruk van wat ik hier boven heb beschreven Ga liever zelf op onderzoek en geniet op een mooie zonnige dag van al dit moois wat de natuur hier te bieden heeft.
Op het terrein van de voormalige suikerfabriek staan twee Duitse bouwwerken (Hoendiep kant) uit de oorlogstijd. Het zijn een betonnen bunkertje aan het einde van een dijk en twee bakstenen gebouwen. De functie van het bunkertje is duidelijk: het diende ter verdediging. Beide andere gebouwen zitten voor het grootste deel verscholen onder zand en begroeiing. Zij hebben een halfrond dak. De toegang wordt beschermd door een dikke bakstenen muur, scherfmuur genoemd. Deze moest de aanwezige militairen beschermen tegen inslaande kogels en rondvliegende granaatscherven. Beide gebouwen bestaan uit twee afdelingen.

Gebruikte bron tekst: tracesofwar.com

Fotografie & copyright © John Rozema
De stad verscholen achter het natuur gebied

-PARADIGM-creatieve-nederzetting-Suiker Unie terrein; KLIK HIER

Restaurant, De Wolk...KLIK HIER

Restaurant is open op zondagen van 3.00 tot 22.00 uur

Voormalig Suiker Unie terrein "Nieuwe stadsdeel van de toekomst....KLIK HIER

Zoete herinneringen: 'nachtbrakers'....KLIK HIERReacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl